25 października 2015

Babka cynamonowa z nutellą

Smaczne jesienne, aromatyczne ciasto - to obowiązkowy załącznik ponurych chłodnych wieczorów. W wersji cynamonowej ta babka prezentuje się zachęcająco i jest dowodem na to, że to nie tylko ciasto serwowane na święta ;)


Składniki:
- 175 g masła
- 175 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki nutelli

Przygotowanie:
Mąkę, proszek i cynamon wymieszać w osobnym naczyniu. Masło utrzeć z cukrem do białości na puch. Powoli dodawać po jednym jajku. Teraz zmniejszyć obroty miksera do minimum i wmieszać suche składniki na zmianę z mlekiem. Formę do babki wysmarować masłem i obsypać mąką. Wyłożyć na dno 3/4 ciasta. Na to łyżką nakładać nutellę w miarę równo, a na nią resztę ciasta. Delikatnie wymieszać wykałaczką. piec około godziny w 170 stopniach. Jeśli zacznie przypiekać się z góry - przykryć folią aluminiową.

Polewa z białej czekolady:
- tabliczka białej czekolady
- miękkie masło

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodawać po łyżce masła, aż masa osiągnie konsystencję polewy. Polać wystudzoną babkę.



Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz