15 maja 2015

Sernik z mniszkiem lekarskim

Nie powinnam chyba nazywać tego ciasta sernikiem... W zasadzie zawartość twarogu wynosi 0%, całą masę tworzą jogurt grecki i serek mascarpone. Ale pachnie i smakuje jak prawdziwy sernik, więc nazwa zostanie :) 
Na pewno jesteście zaskoczeni dodatkiem mniszka lekarskiego, znanego powszechnie jako mlecza. I ja na początku miałam pewne obawy, ale okazały się bezpodstawne. Znam wiele osób, które jedzą sałatki, każdego roku robią miód czy nalewki właśnie z mniszka. Wiadomo - na Podlasiu nic nie może się zmarnować!
W tym serniku mlecz jest niewyczuwalny, natomiast widać go w masie, co jest, według mnie, zaletą. Mnie zachwycił śmietankowy smak i kremowa, idealna konsystencja ciasta. Zróbcie go teraz, dopóki jeszcze mlecze nie przekwitły zupełnie! 


Składniki na spód:
- 125 g margaryny
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 5 łyżek mleka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki zagnieść i wykleić dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm.

Składniki na masę:
- szklanka płatków mniszka lekarskiego (tylko tych żółtych, bez zielonych części)
- 800 g jogurtu greckiego
- 200 g serka mascarpone
- 5 jajek
- 0,5 szklanki oleju
- 80 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrami ubić do białości. Dodać powoli olej, następnie stopniowo jogurt i serek mascarpone. Do masy wsypać proszek budyniowy i proszek do pieczenia i delikatnie połączyć. Dodać płatki z mniszka i wmieszać do masy. Białka ubić na sztywno i na najmniejszych obrotach miksera wmieszać. Masę wylać na spód i całość piec 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch ciasta za szybko będzie się spiekał, należy przykryć go folią aluminiową.




Przepis pochodzi z bloga ilovebake.pl.


A tu podlaskie widoki za naszym podwórkiem:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz