26 maja 2015

Tort "Kokosowe serce"

Z okazji Dnia Matki przygotowałam wyjątkowy tort, delikatnie kokosowy, lekki, rozpływający się w ustach i obowiązkowo w kształcie serca. Nie jest trudny do zrobienia, zwłaszcza jeśli macie w swojej kuchni formę w kształcie serca. Ja ostatnio znalazłam taką przypadkiem, robiąc zakupy w Siemiatyczach. To tortownica, która w środku ma dodatkową foremkę, którą po upieczeniu biszkoptu wycinamy kształt. 
A tort naprawdę polecam, jest bardzo elegancki i powiedziałabym, że kobiecy ;)


Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Teraz dodawać po jednym żółtku, cały czas na najwyższych obrotach miksera. Mąki i proszek do pieczenia połączyć i delikatnie już na najniższych obrotach miksera wmieszać do masy na przemian z wodą. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjąć biszkopt, chwilę odczekać i nożem oddzielić boki tortownicy od ciasta. Odwrócić biszkopt spodem do góry, zdjąć delikatnie papier do pieczenia i zostawić do ostygnięcia. Gdy przestygnie pokroić np. struną do tortów na 3 części, z każdego koła wyciąć serce.

Składniki na krem kokosowy:
- 0,5 l śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,25 szklanki wiórek kokosowych

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier i mascarpone i delikatnie wmieszać. Wsypać wiórki kokosowe i również powoli wmieszać do masy.

Ponadto:
- 0,5 szklanki wody, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru - wymieszać - do nasączenia biszkoptu
- wiórki kokosowe i płatki migdałów - do ozdoby tortu

Na paterze położyć jeden blat ciasta, nasączyć ponczem cytrynowym i wyłożyć część kremu. Podobnie postąpić z drugim blatem. Trzeci blat również nasączamy. Na wierzch i brzegi tortu wykładamy pozostały krem. Boki oklejamy płatkami migdałowymi, a wierzch obsypujemy wiórkami.



*Przepis na biszkopt to mój sprawdzony przepis, stosuję go od kilku lat, znaleziony kiedyś w internecie.
*Krem kokosowy robiłam sama, na bieżąco sprawdzając smak.

 Wpis dedykuję mojej Mamie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz