26 lutego 2015

Sałatka warstwowa z żurawiną

Oto pomysł na sałatkę, którą warto przygotować, gdy spodziewamy się gości. Jest naprawdę smaczna i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Często przygotowuję ją w jednej szklanej misce i wówczas warstwy są widoczne, ale w mniejszych salaterkach równie dobrze wygląda. Pierwszy raz jadłam ją w zeszłym roku na Sylwestra. Organizowaliśmy niedużą imprezę u nas w domu i znajoma przyniosła ją ze sobą. Od tamtej pory jest stałą pozycją w moim menu.


Składniki:
- 0,5 kg brokułów
- 1 puszka kukurydzy
- 150 g suszonej żurawiny
- 1 kostka sera feta
- płatki migdałów
- 200 g jogurtu greckiego
- majonez
- 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Brokuły ugotować w osolonej wodzie tak, by były sprężyste (ok. 5 minut). Odcedzić, podzielić na małe części i ułożyć na dnie naczynia. Na brokuły wsypać kukurydzę. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, czosnkiem, solą i pieprzem. Sos nie może być intensywny w smaku, ma być delikatny. Majonezu dajemy również do smaku, ok. 1 łyżki. Sosem polewamy kukurydzę. Na sos wysypujemy żurawinę. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na żurawinie. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i ozdabiamy wierzch.




2 komentarze: