15 listopada 2015

Sałatka kolorowa z cebulką cukrową

Od ponad dwóch miesięcy moja codzienna rutyna to dużo pracy, ale tryb dnia raczej siedzący. A czasu na przygotowanie potraw coraz mniej, nie mówiąc o ilości i doborze odpowiednich składników. Fala przeziębień też mnie nie ominęła. Proponuję więc ekspresową sałatkę, którą mogłabym jeść codziennie na kolację i ze względu na smak, i na kolor, i na zdrowe składniki!


Składniki:
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- cebula cukrowa
- jajka ugotowane na twardo
- ziarno słonecznika podprażone na suchej patelni
- pesto z bazylii

Wykonanie:
Rukolę opłukać, pomidorki pokroić na połówki, a cebulę w piórka. Jajka pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki ułożyć na rukoli. Wierzch oprószyć ziarnami słonecznika i łyżeczką polać pesto. Przed jedzeniem wymieszać.



Ilość produktów należy dobrać do swoich upodobań smakowych. Cebulę cukrową często wykorzystuję w świeżych sałatkach, ponieważ jest delikatniejsza w smaku i mogę dodać jej więcej. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz