25 października 2015

Tort z M&M'sami i wafelkami WW

Taki tort wyczarowałam dla synka na drugie (!) urodziny. Ale ten czas leci! Już prawdziwy gentleman z niego :) Tort należy do moich ulubionych, ponieważ uwielbiam chrupiące m&m'sy i wszelkie wafelki, bitą śmietanę i soczyste brzoskwinie. Serdecznie polecam, bo po spróbowaniu tego kolorowego dzieła goście nie będą mogli doczekać się kolejnego kawałka.


Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:
- 1 l śmietanki 36%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
- kilka paczek m&m'sów (zmieszałam paczki żółte i brązowe)
- wafelki WW (u mnie 13 sztuk)

Przygotować biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na 3 cienkie blaty. 

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy. Na paterze położyć pierwszy blat. Nasączyć go syropem z brzoskwiń. Posmarować go śmietaną a na wierzch ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie. Przykryć drugim blatem i postąpić analogicznie. Trzeci blat również nasączyć. Cały tort pokryć obficie śmietaną, aby wafelki dobrze się przykleiły. 
Wafelki rozdzielić na pojedyncze kawałki. Przyklejać do boków tortu ściśle jeden obok drugiego. Na wierzch tortu wysypać m&m'sy.


1 komentarz: