28 stycznia 2016

Kieszonki francuskie z jabłkami

Szczerze mówiąc, osobiście za ciastem francuskim nie przepadam. Nie jest słodkie, nie jest puszyste, za bardzo najeść się nim nie można. Poza tym, jest kaloryczne. Wiem, że każda słodkość z założenia musi być obfita w kalorie, w końcu nie codziennie sobie na nią pozwalamy ;) wolę jednak desery w słodszej wersji. Ciasto francuskie ma jednak swoje zalety. Smakuje zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Jeśli macie w lodówce już gotowe ciasto, to niezapowiedziani goście na pewno Was nie zaskoczą. 
Dzisiaj proponuję szybkie kieszonki z ciasta francuskiego z jabłkami. 


Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- obrane ze skórki i pokrojone na kawałki jabłka
- żółtko do smarowania

Przygotowanie:
Kroimy ciasto wzdłuż na pół i wszerz, tak, aby uzyskać 10 równych części. W pięciu częściach robimy nacięcia, jak na zdjęciu:


Na pozostałych prostokątach układamy jabłka:


Nacięte prostokąty nakładamy na jabłka, dociskamy boki i smarujemy kieszonki żótkiem.


Pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru. Kieszonki posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz