17 lutego 2016

Babka cytrynowa

Rewelacyjna i pyszna babka jest pierwszą propozycją na tegoroczną Wielkanoc. Bardzo orzeźwia i znika w mgnieniu oka. Łatwa w przygotowaniu i zachwycająca aromatem. Po prostu trzeba ją upiec!


Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 200 g margaryny
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny

Żółtka ubić z cukrem do białości. Rozpuścić w rondelku margarynę. Cytrynę umyć i sparzyć wrzątkiem i zetrzeć dokładnie skórkę na drobnych oczkach. Białka ubić na sztywno. Wszystkie składniki, oprócz białek, połączyć mikserem. Białka na koniec wmieszać łyżką. Ciasto umieścić w formie do babki i piec w 180 stopniach przez 40 minut. Gotową babkę polać lukrem: wycisnąć sok z połowy cytryny i dodać tyle cukru pudru, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję.





Przepis pochodzi ze strony tygodnikpodlaski.pl.

1 komentarz: