6 lutego 2016

Muffinki bananowe z nutellą

Nie ma chyba bardziej klasycznego i zgranego połączenia smaków jak nutella i banany. Dlatego też te muffinki są idealne i jedne z lepszych, jakie piekłam. Nutella w trakcie pieczenia nie twardnieje i pozostaje płynna. Całość jest po prostu pyszna! Bardzo polecam!


Składniki:
- 3 banany
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- nutella lub ulubione masło orzechowe

Wykonanie:
Banany rozgnieść dokładnie widelcem. Zmieszać w osobnych naczyniach suche i mokre składniki, a następnie do mokrych dosypywać partiami suche, na końcu  dodać rozgniecione banany i mieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć po łyżce ciasta, a na środku umieścić pół łyżeczki nutelli. Następnie pokryć nutellę kolejną łyżką ciasta. Piec w 190 stopniach około 20 minut.



Inspiracja: przepisyjoli.com

1 komentarz:

  1. Mmmm... od jakiegoś czasu chodzą za mną muffiny, zrobię właśnie takie:))

    OdpowiedzUsuń