7 grudnia 2014

Gwiazda drożdżowa

Wczoraj mieliśmy Mikołajki i poczułam potrzebę upieczenia czegoś już pod święta. Inspiracji szukam od dłuższego czasu i padło na pięknie prezentującą się drożdżową gwiazdę z nadzieniem z Nutelli. Jest pyszna, a jej plusem jest to, że Nutellę można śmiało zastąpić masą makową i upiec zamiast makowca. Ja jednak tradycję podtrzymam i makowca mimo wszystko upiekę, a gwiazdą będę się delektować i cieszyć oko poza świętami. 


Składniki:
- 450-500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 30 g drożdży
- szczypta soli
- 30 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 180 ml mleka pełnotłustego ciepłego
- ok. 300 g nutelli

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże i odrobinę cukru rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i odstawić w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować. Jaja ubić z cukrem. Do miski z mąką dodać zaczyn, sól, masło, mleko i ubite jajka. Wyrobić ciasto. Ma być elastyczne, aksamitne i gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wykleić dno formy, a nadmiar ciasta odkroić. Tak przygotowany spód wysmarować nutellą, zostawiając 2 cm od brzegu. Rozwałkować drugą część ciasta i postępować analogicznie. Ostatniej warstwy nie smarować. Docisnąć brzegi delikatnie.
Na środku przygotowanego ciasta położyć szklankę do góry dnem. Pokroić ciasto jak tort na 16 części, pomijając środek, który zabezpiecza nam szklanka. Każdy paseczek okręcić dwa razy na przemian: jeden dwa razy w prawo, drugi dwa razy w lewo, trzeci w prawo itd. Połączyć po dwa i skleić ze sobą. Tak wygląda przygotowane ciasto do pieczenia:


Ciasto odstawić i teraz ustawić piekarnik na 180 stopni. Wierzch posmarować białkiem lub rozmąconym całym jajkiem. Piec ok. 20 minut.
Zainspirował mnie ten film: https://www.youtube.com/watch?v=HwvYmBo_bN4




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz