20 września 2015

Tort "Czarny las (szwarcwaldzki) - inaczej"

Wbrew pozorom ten tort nie jest trudny do zrobienia. Wygląda bardzo efektownie, a jego smak jest tak tradycyjny i sprawdzony, że nie da się go zepsuć. W środku tortu znajdują się trzy ciemne blaty biszkoptowe nasączone domowym kompotem z wiśni, masa z bitej śmietany i wiśnie. Jednym słowem - klasyka. Natomiast dekorację zrobiłam z rurek z nadzieniem kakaowym i śmietankowym, ułożonych na przemian, a na wierzchu ułożyłam okrągłe ciasteczka w polewie z czekolady mlecznej. Tort "Czarny las" z wierzchu posiada dekorację z bitej śmietany, wiśni i startej czekolady.  W środku powinna się dodatkowo znaleźć warstwa frużeliny wiśniowej. Moja wersja jest uproszczona, dlatego nazwałam tort "Czarny las - inaczej". 


Składniki na biszkopt:
- 4 duże jajka
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wody
- 0,75 szklanki cukru

Składniki na przełożenie tortu:
- 1 l śmietanki 36%
- ok. 30 g cukru wanilinowego
- słoik kompotu z wiśni z owocami

Składniki na dekorację (dostępne w Biedronce):
- 1 opakowanie (280 g) rurek waflowych z nadzieniem kakaowym
- 1 opakowanie (280 g) rurek waflowych z nadzieniem śmietankowym
- 1 opakowanie (350 g) herbatników w czekoladzie mlecznej (w kształcie kulek)

Przygotowanie:
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Wciąż miksując dodawać po jednym żółtku. Mąki, proszek do pieczenia i kakao wymieszać. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać porcjami suche składniki na przemian z wodą. Spód tortownicy (śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec 20-25 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylić piekarnik na 20 minut, po czym wyjąć biszkopt, boki oddzielić nożem i odwrócić ciasto do góry dnem. Zdjąć papier i pozwolić mu wystygnąć do końca. W ten sposób uzyskamy równy biszkopt.

Jeśli posiadacie strunę do przekrawania biszkoptu lub macie wprawę, to bez problemu przekroicie go na 3 cienkie blaty. Jeśli nie, radziłabym upiec 2 biszkopty, ponieważ z jednej porcji ciasto nie jest bardzo wysokie. Pozostały blat można wówczas zamrozić.

Wiśnie z kompotu odsączyć i wydrylować. Do połowy szklanki kompotu dolać 3 łyżki wody i wymieszać. Takim kompotem nasączymy blaty.

Do miski wlać dobrze schłodzoną śmietankę i ubijać na najwyższych obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy.

Na paterze położyć pierwszy blat. Nasączyć go 1/3 przygotowanego kompotu. Na blacie rozsmarować około 1/3 ubitej śmietany i powciskać połowę wydrylowanych wiśni. Na masę położyć drugi blat, nasączyć go i kolejną część śmietany i resztę wiśni rozsmarować. Na wierzch ułożyć ostatni blat, nasączyć go pozostałym kompotem. Wierzch i boki tortu posmarować śmietaną, odrobinę śmietany odłożyć.

Rurki kakaowe i śmietankowe przekroić ostrożnie na pół. Przyklejać je ściśle na przemian do boku tortu, posmarowanego śmietaną. Ewentualne puste miejsca i dziurki między bokiem tortu a rurkami zakleić odłożoną śmietaną. Na wierzchu poukładać herbatniki - kuleczki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz