11 października 2015

Sernik z chińskimi gruszkami

Jest już późno, więc dziś tylko szybki wpis, szybki przepis na szybki sernik :) przepyszny, kremowy z chrupiącą kruszonką i sezonowymi jesiennymi owocami. Gruszek chińskich trzeba trochę poszukać, ja miałam to szczęście, że dostałam je do spróbowania i przetestowania prosto z drzewa. Na surowo mają egzotyczny smak, natomiast w cieście po upieczeniu są dość neutralne. Nam bardzo smakowały pod każdą postacią. Sernik polecam!



Składniki na kruche ciasto:
- 250 g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części. Jedną zamrozić, a drugą wykleić dużą blaszkę.

Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego (u mnie klinek)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 pokrojone w plastry gruszki chińskie

Ser umieścić w misce i mikserem mieszać na najwyższych obrotach, aż stanie się gładki. Dodać jajka z cukrem i zmiksować. Dodać masło i połączyć składniki. Masę wylać na przygotowany spód. Plastry gruszek poukładać na wierzchu.

Ponadto:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru

Białka ubić na sztywno, na koniec dodawać powoli cukier. Bezę wyłożyć na gruszki. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na wierzch. Piec 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch zacznie się przypiekać, okryć ciasto folią aluminiową.


Tu dla porównania gruszki chińskie i odmiana "konferencja":


Inspiracja: mojewypieki.com

2 komentarze:

  1. Są boskie, takie soczyste!
    Sernik musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, z podanych składników wychodzi duża blacha, a sernik zniknął w dwa dni!

      Usuń