23 sierpnia 2015

Powidła śliwkowe ze skórką pomarańczową i cynamonem

Jestem pewna, że te powidła rozgrzeją Was w zimne zimowe wieczory, dlatego warto je zrobić już teraz. Są przepyszne i wyjątkowe, ponieważ połączenie smaków śliwek i aromatycznej pomarańczy to kompozycja doskonała!


Składniki:
- ok. 2 kg wydrylowanych śliwek węgierek
- 100 g skórki pomarańczowej
- 100 cukru
- cynamon

W garnku umieścić śliwki, cukier i skórkę pomarańczową. Doprowadzić do wrzenia i gotować do zredukowania ilości wody na małym ogniu. Mieszać co jakiś czas. Konsystencja powideł powinna być dość gęsta. Na koniec dodać cynamon do smaku i gotować jeszcze chwilę. Gotowe wrzące powidła wlać do przygotowanych słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.


Inspiracja: kuchnialidla.pl

1 komentarz:

  1. Nigdy nie słyszałam o połączeniu śliwki z pomarańczą. Mimo wszystko powidła śliwkowe https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe z przełamanym smakiem intensywnej pomarańczy może być fajne.

    OdpowiedzUsuń