Jestem pewna, że te powidła rozgrzeją Was w zimne zimowe wieczory, dlatego warto je zrobić już teraz. Są przepyszne i wyjątkowe, ponieważ połączenie smaków śliwek i aromatycznej pomarańczy to kompozycja doskonała!
Składniki:
- ok. 2 kg wydrylowanych śliwek węgierek
- 100 g skórki pomarańczowej
- 100 cukru
- cynamon
W garnku umieścić śliwki, cukier i skórkę pomarańczową. Doprowadzić do wrzenia i gotować do zredukowania ilości wody na małym ogniu. Mieszać co jakiś czas. Konsystencja powideł powinna być dość gęsta. Na koniec dodać cynamon do smaku i gotować jeszcze chwilę. Gotowe wrzące powidła wlać do przygotowanych słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
Inspiracja: kuchnialidla.pl
Nigdy nie słyszałam o połączeniu śliwki z pomarańczą. Mimo wszystko powidła śliwkowe https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe z przełamanym smakiem intensywnej pomarańczy może być fajne.
OdpowiedzUsuń