27 października 2014

Krem bananowy - dla dzieci

Dzisiejszy wpis zaplanowałam specjalnie na potrzeby konkursu, w którym biorę udział. Nagrodą jest książka Pani Doroty (http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki), więc jest o co walczyć! 

Przepis jest stary, ale idealnie wpasowuje się w jeden z tematów. Od kiedy pojawił się na świecie mój synek, postanowiłam walczyć z chemią, jaką dodajemy do jedzenia. Zdaję sobie sprawę, że nie zawsze da się jej uniknąć, ale na ile to możliwe, należy ją ograniczyć. Dzisiejszy przepis jest propozycją na słodki posiłek dla dzieciaków, które szaleją za czekoladowymi kremami. Przygotowana z prostych i dostępnych składników, bez ulepszaczy i zbędnych aromatów może spokojnie zastąpić konkurencyjne smarowidła. Poza tym, nutella bananowa nie tylko smakuje dzieciom, ale i ja nabieram na nią ochoty, kiedy za oknem temperatura spada poniżej zera. Jest bardzo rozgrzewająca i naprawdę dodaje energii. Proszę się częstować :)


Składniki:
- 2 dojrzałe duże banany (mogą być również te z czarnymi kropkami)
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- pełna łyżeczka dobrej jakości kakao lub 50 g czekolady o zawartości 70% kakao
- garść orzechów włoskich

Wykonanie:
Banany kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka. Dosypujemy cukier i kardamon, włączamy gaz i podgrzewamy powoli, aż masa stanie się miękka, a banany zaczną rozmiękać. Przez te kilka minut w kuchni unosi się cudowny aromat kardamonu. Na koniec dodajemy kakao lub czekoladę, mieszamy do połączenia składników, następnie wrzucamy pokruszone orzechy. 
Krem najlepiej smakuje schłodzony. Porcja to średniej wielkości słoiczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz