11 października 2014

Szarlotka najłatwiejsza

Dziś będzie jesiennie. Za oknami piękna złota jesień, a w kuchni unosi się zapach pieczonej szarlotki. Uwielbiam... Na każdym prawie blogu chwalicie się jabłkowymi wypiekami. A ponieważ ja nie lubię zostawać w tyle, upiekłam dziś bardzo szybkie i łatwe ciasto z musem jabłkowym. Niestety na razie nie mogę sobie pozwolić na coś bardziej ambitnego, bo obowiązki zawodowe, domowe i macierzyńskie uniemożliwiają mi wykazywanie się w kuchni. Ale skrupulatnie postaram się nadrabiać zaległości.

Przepis pochodzi z bloga http://sisters4cooking.blogspot.com/ i został nieco przeze mnie zmieniony.



Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duży słoik musu jabłkowego

Składniki na kruche ciasto razem zagniatamy i dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Większą częścią wygniatamy dno średniej formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 175 stopniach C. Następnie wyjmujemy blachę i wykładamy mus. Mniejszą część wałkujemy i wycinamy paski. Układamy na jabłkach. Pieczemy do zezłocenia.

Następnym razem zwiększę ilość jabłek i na nich dodam warstwę z ubitych białek z cukrem. Ciasto na pewno zyska na wyglądzie i smaku, ale i w tej wersji smakuje obłędnie :) Polecam!


A tymczasem razem z synkiem korzystamy z pięknej pogody i spacerujemy sobie po ogrodzie. Taką jesień lubimy:



Podobno winogrona należy zrywać po pierwszych, ale silnych przymrozkach, kiedy zaczynają lekko się marszczyć. Wówczas wino wychodzi najlepsze. Czekamy więc na przymrozki ;)





Ale póki jeszcze temperatura nie schodzi zbyt nisko poniżej zera, róże prezentują się cudnie:


Dywan z liści już stracił na kolorze...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz