24 stycznia 2015

Pychotka

Pychotka bardzo przypadła mojej rodzinie do gustu. Piekłam ją dwa razy na święta Bożego Narodzenia w grudniu i styczniu i bardzo cieszyła się powodzeniem mimo sporej konkurencji innych wypieków. Naprawdę ładnie prezentuje się na stole, dobrze się kroi i przyjemnie chrupie w ustach. Polecam bardzo! 
Źródło: MW


Składniki:
Kruche ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 6 żółtek (białka odłożyć do lodówki, po trzy do miseczki)
+ 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Składniki zagnieść i podzielić na pół. Jedną częścią wykleić średniej wielkości blaszkę, posmarować dwiema łyżkami dżemu.

Beza:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
+ 140 g płatków migdałów
Ja przygotowuję osobno dwie bezy, ponieważ białka często tracą na sztywności. Ubić 3 białka, pod koniec ubijania powoli dosypywać cukier (3/4 szklanki), następnie 0,5 łyżki mąki. Wyłożyć na dżem. 70 g płatków migdałów wysypać na wierzch. Piec pół godziny w 175 stopniach. Gdy migdały się zezłocą należy przykryć ciasto folią aluminiową. Podobnie przygotować drugi blat.

Krem:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- kilka kropel olejku migdałowego
- 200 g miękkiego masła
Jeśli zbyt późno wyjęliście masło z lodówki, jest sposób, by je szybko ogrzać. Należy je zetrzeć na tarce i naprawdę szybko staje się miękkie.
Szklankę mleka zagotować z cukrem. W tym czasie drugą szklankę połączyć z żółtkami i mąkami i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać budyń i na końcu olejek. Przełożyć blaty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz