11 stycznia 2015

Skrzydełka faszerowane nadzieniem polskim

Prezentowany przepis poznałam na kursie "Kuchnia europejska i obsługa przyjęć". Nie pomyślałam, że przygotowane w ten sposób skrzydełka tak bardzo zasmakują mojej rodzinie. Są nie tylko smaczne, ale również mają ciekawy wygląd, co bardzo cenię sobie w kuchni. Przygotowanie może zabiera trochę czasu, ale moim zdaniem warto go poświęcić.


Potrzebujemy około dziecięciu skrzydełek, raczej większych, ponieważ łatwiej jest je wyluzować, a potem nadziewać. Pozbawiamy skrzydełka kości, wywijając je na "lewą stronę" i zostawiamy ostatnią kość. Możemy zrobić to wcześniej i tak przygotowane skrzydełka zamrozić. Nacieramy je vegetą wewnątrz i na zewnątrz. 
Składniki na nadzienie polskie do drobiu:
- 8 dkg czerstwej bułki
- 0,5 szklanki mleka
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 4 dkg miękkiego masła
- 2 jaja
- natka pietruszki lub koperku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Bułkę namoczyć w mleku. Masło utrzeć z żółtkami, dodać bułkę, przyprawy, posiekaną zieleninę i starannie ucierać. Białka ubić i delikatnie połączyć. Bułki tartej dodajemy, jeśli nadzienie będzie za rzadkie (ja zawsze dodaję sporo). Nadzienie ma być pulchne.
Nadziewamy skrzydełka, spinamy wykałaczkami lub specjalnymi igłami. Wykładamy na blachę i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Przed podaniem wyjąć wykałaczki!
Tu w przekroju:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz