24 lutego 2015

Tort Williams

Ten tort zrobiłam dla siebie kilka dni temu na swoje urodziny ;) Chciałam wypróbować przepis, który dostałam od Danusi, prowadzącej kurs "Kuchnia europejska i obsługa przyjęć". Tort jest znany i popularny w okolicach Lublina. Moim zdaniem jest nowoczesny, elegancki, wykwintny, a przy tym bardzo smaczny. 


Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,75 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów laskowych
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Miksując na wolnych obrotach dodawać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. W między czasie dodać wodę, na końcu orzechy i skórkę. Piec w tortownicy około 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. 
Uwagi:
! Biszkopt należy włożyć do nagrzanego piekarnika od razu po przygotowaniu.
! Po upieczeniu biszkopt pozostawić na parę minut w piekarniku, po czym gdy lekko przestygnie wyjąć z formy i odwrócić do góry dnem na papier. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt.
Biszkopt kroimy na 2 części i jedną zamrażamy na następny raz ;)

Składniki na jasną masę:
- 80 g żółtek (u mnie 5 żółtek)
- 30 g cukru pudru
- 200 g czekolady białej
- 10 g żelatyny (2,5 łyżeczki)
- 400 g śmietanki 36%

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Na parze ubić żółtka z cukrem na puch. Do masy żółtkowej dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Masa będzie gęstnieć, ale nie należy się tym przejmować. Dodawać powoli płynną żelatynę. Ubić śmietankę na sztywno i dodać trochę do masy czekoladowej, aby zrobiła się płynna. Następnie porcjami dodajemy masę czekoladową do ubitej śmietanki miksując na najwyższych obrotach.

Składniki na ciemną masę:
Przygotowujemy identycznie jak masę jasną, zamieniając czekoladę białą na deserową.

Dodatkowo:
- 2 duże lub 3 małe gruszki (odmiana Williams)
- 0,5 cytryny
- płatki migdałów (max. 100 g)
- orzechy laskowe (max. 100 g)
- kakao do dekoracji

Gruszki obieramy i gotujemy w syropie (woda z cukrem i sokiem z połowy cytryny) na półtwardo.

Wykonanie tortu:
W tortownicy układamy na spodzie biszkopt. Nasączamy bardzo delikatnie syropem (można ten krok ominąć). Wylewamy połowę jasnej masy. Na niej układamy na całej powierzchni pokrojone gruszki w cienkie paseczki. Wylewamy resztę jasnej masy. Posypujemy wierzch orzechami laskowymi pokrojonymi na 4 części i płatkami migdałów. Nie musimy zużyć całej paczki. Wkładamy tortownicę do lodówki, aby masa się ścięła. W tym czasie przygotowujemy ciemną masę, którą po pół godziny możemy w całości wylać do tortownicy. Ponownie wkładamy całość do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy wierzch tortu kakao i płatkami migdałów.


A przy okazji urodzin dostałam kwiaty i w domu zrobiło się wiosennie :)




4 komentarze:

  1. Najpierw najważniejsze - Spóźnione życzenia urodzinowe Najlepszego życzę

    A co do tortu to jest piękny i na pewno był pyszny
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego naj, naj :) ! A co do tortu, to na pewno był obłędnie pyszny :). Zapisuję przepis i proszę o więcej takich oryginalnych :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za życzenia :) postaram się zaskakiwać jak najczęściej ;)

    OdpowiedzUsuń