3 marca 2015

Ciasto z jabłkami - ekspresowe

Dzisiejszy przepis nie należy do ambitnych, ale czasami mam ochotę na coś słodkiego i właśnie wtedy takie szybkie i łatwe rozwiązania są idealne. Mój mąż, na szczęście, jest zwolennikiem szybkich dań i zamówił sobie u mnie "jabłczak". Jeśli więc nie wiecie, co zrobić z nadmiarem jabłek i nie macie zbyt dużo czasu - to jest propozycja dla Was! 


Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 3 duże jabłka

Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Jajka ubić z cukrem i dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać rozpuszczone masło i połączyć mikserem z resztą składników. Wrzucić jabłka i wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy (u mnie kwadratowa tortownica o boku 25 cm). Piec w 190 stopniach 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy środek ciasta jest upieczony.
Ciasto bardzo ładnie i równo rośnie. Przepis z tego bloga.


1 komentarz: