26 marca 2015

Sernik dekoracyjny

Dziś sernik na każdą okazję. Jest bardzo smaczny, puszysty, wilgotny. Smak masy kakaowej kontrastuje ze śmietankową masą serową i obie się idealnie uzupełniają. Wszyscy przepadamy za tym połączeniem, więc z całego serca polecam!
Przepis pochodzi z książki "Przepisy czytelników. Zima." z roku 1996.


Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 płaskie łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka

Wszystkie składniki zagnieść, masę podzielić na dwie części i jedną włożyć do zamrażalnika na 2 godziny.

Składniki na masę serową:
- 1 kg sera białego półtłustego
- 100 g miękkiego masła
- 7 dużych jaj
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Ser zemleć w maszynce. Miksując dodawać miękkie masło. Białka oddzielić od żółtek i po jednym żółtku dodawać do masy. Dodawać resztę składników. Na koniec ubić białka i delikatnie wmieszać do masy. Średniej wielkości formę wylepić ciastem, wylać masę, a na wierzch zetrzeć na grubych oczkach zamrożone ciasto. Piec około godziny w 170 stopniach.



A takie prezenty to ja lubię, bratki przygarnę w każdej ilości i troskliwie się zaopiekuję ;) Dziś sadziłam, a efekty przedstawię przy okazji kolejnego posta, ponieważ było już za ciemno, żeby pstrykać zdjęcia.


3 komentarze: