22 marca 2015

Napój cytrynowo-imbirowy

Kalendarzową wiosnę mamy od wczoraj, a wraz z nią falę przeziębień, przynajmniej w moim otoczeniu. Postanowiłam wspomagać odporność naturalnymi metodami, czyli tym, co akurat mam w domu pod ręką. Udało mi się stworzyć ten bardzo smaczny i zdrowy napój, naprawdę polecam!


Składniki:
- 1,5 l przegotowanej, ciepłej wody
- 1 cytryna
- 2 pełne łyżki miodu (u mnie prawdziwy mniszkowy)
- 3-4 szczypty imbiru

Wykonanie:
Do dzbanka z ciepłą wodą (nie może być gorąca, w przeciwnym razie miód straci swoje właściwości) dodać sok cytryny oraz miód. Wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać imbir. Efekt końcowy powinien być taki, że dominuje smak cytryny, następnie wyczuwamy słodycz i aromat miodu, a pomiędzy tymi smakami przenika aromat imbiru. Doprawiajcie tak, jak Wam podpowiadają kubki smakowe :)


A tu mój pomocnik - amator miodu:




Ostatnio zabrałam się za porządki w ogrodzie, już takie wiosenno-świąteczne. Grabiłam pozostałe po jesieni i zimie liście, suchą trawę, odkrywając w ten sposób wynurzające się z ziemi wiosenne roślinki. W folii posiałam rzodkiewkę, sałatę, szczypior, pietruszkę ozdobną, koperek i rukolę. Już widać efekty mojej pracy :) Przy okazji zrobiłam kilka wiosennych zdjęć:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz