29 czerwca 2015

Ciasto na maślance z truskawkami

Bardzo przepadam za ciastami, które szybko się robi i których smak sprawia, że nigdy mi się nie nudzą. To jest przepis na jedno z nich. Pasują do niego każde sezonowe owoce, a ponieważ udało mi się nazbierać trochę truskawek z ogródka, to wykorzystałam je do tego ciasta. 


Składniki:
- 500 g drobnych umytych truskawek bez szypułek
- 3 jajka
- 0,75 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego (32 g)
- szczypta soli
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- niecałe 0,5 szklanki oleju
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 60 g masła

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z 3 łyżek mąki, cukru i masła zagnieść kulę na kruszonkę. Mąkę, cukier wanilinowy, sól i proszek wymieszać w misce. W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dolać olej i maślankę. Krótko połączyć. Do mokrych składników wsypać suche i połączyć je łyżką. Ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać całe truskawki i palcami odrywać kawałki kruszonki i posypać wierzch. Piec 45-50 minut.

Inspiracja: http://niebonatalerzu.blogspot.com/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz