30 czerwca 2015

Ciasto z malinami i bezową pianką

Przed południem wybrałam się z moim Jasiem na zakupy. Zatrzymaliśmy się na siemiatyckim "Manhattanie", bo stąd jest mi najłatwiej poruszać się po mieście. Przechodziliśmy obok targu i Jaś zaczął wołać "am! am! am!" i pokazywał paluszkiem na panią, która sprzedawała maliny ;) Wyglądały bardzo zachęcająco, więc kupiliśmy trochę na spróbowanie. Dzięki temu takie ciacho mamy:


Składniki:
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 50 ml wody
- 150 g + 220 g cukru
- 280 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 50 g roztopionego masła
- 0,5 kg malin


Przygotowanie:
Żółtka, 150 g cukru i wodę ubić na puszystą masę. Nie przejmować się tym, że masa na początku będzie rzadka. W trakcie ubijania robi się jaśniejsza i powinna potroić objętość. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wymieszać razem i powoli na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej. Wlać masło i również powoli połączyć. Ciasto równo rozprowadzić w średniej wielkości blaszce i piec 15 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier (220 g). Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzch wysypać maliny i pokryć białkami. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 140 stopni i piec 30 minut, następnie ponownie zmniejszyć do 120 stopni i piec jeszcze 20 minut. Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku jeszcze 20 minut.


Inspiracja: mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz