24 czerwca 2015

Likier truskawkowy

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Mąż przywiózł mi 2 pełne skrzynki pięknych dużych czerwonych truskaweczek. Zrobiłam zapasy dżemów i pierwszy raz ten likier. Mnie urzekł swoim intensywnym kolorem i tym, że nie trzeba na długi czas go odstawić, by "dojrzał". Wystarczy mu pięć dni i możemy delektować się intensywnym smakiem "pijanych truskawek". Jest idealny na babskie pogaduchy :)


Składniki na 0,7 l gotowego alkoholu:
- 0,5 kg truskawek
- 0,5 l czystej dobrej jakości wódki 40%
- 150 g cukru

Przygotowanie:
Truskawki umyć i pozbawić szypułek, a następnie pokroić na pół. Wsypać do dużego słoja, zasypać cukrem i zalać wódką. Delikatnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Odstawić w ciemne miejsce na pięć dni. Po tym czasie zlać likier przez gęste sitko lub gazę, bądź filtr do kawy do karafki. 



Przepis pochodzi z bloga www.karointhekitchen.com.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz