Bardzo proste, klasyczne pierogi leniwe - mogę ich zjeść naprawdę dużo ;) polecam ten przepis, ponieważ są mięciutkie, nie zbite, lecz pulchne i delikatne. Najlepsze z masłem i cynamonem, ale teraz również z owocami sezonowymi.
Składniki:
- 400 g twarogu
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 16 g cukru wanilinowego
Żółtko oddzielić od białka, białko ubić na sztywno. Twaróg rozgnieść. Połączyć wszystkie składniki. Masę wyłożyć na stolnicę, obsypaną mąką i uformować spłaszczony wałek. Nie dosypujemy mąki, aby pierogi nie były twarde po ugotowaniu.
Kroimy wałek na części pod ukosem.
Zagotować wodę i wrzucać pierogi po 8-10 sztuk, wyjąć chwilę po wypłynięciu wszystkich na wierzch. Podawać z masłem, cukrem i cynamonem.
Źródło: mojewypieki.com
To ostatnio jeden z moich najbardziej ulubionych obiadów:)
OdpowiedzUsuńU mnie podobnie :) są tak proste, ale mi się wcale nie nudzą ;)
UsuńU mnie podobnie :) są tak proste, ale mi się wcale nie nudzą ;)
UsuńPyszne :) Uwielbiam leniwe z masełkiem i bułą tartą. Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wiemy, co dobre ;) również pozdrawiam!
UsuńWiemy, co dobre ;) również pozdrawiam!
UsuńMoja mama dokładnie takie robiła. Smak dzieciństwa. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńTrzeba kontynuować tradycję :)
Usuń