9 sierpnia 2015

Sernik z borówkami

Spróbujcie upiec ten sernik, a nie pożałujecie. Nie jest lekki, lecz bardzo kremowy, nieco mazisty i naprawdę smaczny i efektowny. Nie opada. Moim zdaniem jest najlepszy z borówkami, ale i z jagodami będzie smakował, z tym, że kolor na pewno się zmieni. Ja polecam z borówką amerykańską.



Składniki na spód (jak w serniku dekoracyjnym --> LINK DO PRZEPISU):
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g zimnego masła
- 2 płaskie łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego typu klinek lub w kostce
- 200 g śmietany 18%
- 5 jajek
- 0,75 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g borówek amerykańskich

Składniki na spód dokładnie zagnieść i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Masy wyjdzie sporo, więc radzę zamrozić nadmiar. 
Twaróg umieścić w misce i przy pomocy miksera miksować, aż masa zrobi się jednolita. Dodać resztę składników (oprócz owoców) i dokładnie połączyć. Na koniec dodać borówki mikserem wmieszać je do masy. Ja starałam się specjalnie rozdrobnić owoce. Masę przelać na spód i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik jeszcze na 5 minut. Otworzyć drzwiczki i ostudzić ciasto. 




Inspiracja: majanaboxing.blox.pl

1 komentarz: