Dobrym sposobem na nadmiar twarogu jest jego zamrożenie. Często słyszę pytanie, czy można mrozić biały ser, więc odpowiadam: można! Po rozmrożeniu należy go odcedzić z serwatki i wody na sicie/durszlaku/gazie itp. Na dowód tego, że z takiego twarogu można zrobić "coś", jest ta tarta. Zniknęła w mgnieniu oka ;)
Składniki na kruche ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki zagnieść. Ciasto umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować cienko. Powinno mieć większą średnicę niż średnica formy. Formę posmarować masłem i delikatnie obsypać bułką tartą. Zdjąć z przygotowanego ciasta jeden arkusz i przełożyć ciasto do formy. Zdjąć z góry drugi arkusz papieru. Ciasto dokładnie przykleić do formy, a nadmiar usunąć. Wstawić do lodówki, a w tym czasie włączyć piekarnik na 190 stopni. Gdy się nagrzeje, wstawić tartę do pieczenia na 20 minut. Ostudzić.
Składniki na masę:
- 500 g zamrożonego twarogu lub świeżego
- 150 ml śmietanki 30%
- 80 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Twaróg rozmrozić, jeśli był wcześniej zamrożony, po czym odcedzić na sicie. Umieścić w misce i na najwyższych obrotach miksera ucierać do gładkości. Dodać cukier i śmietankę i połączyć. Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy sernikowej, wymieszać i całość dodać do masy.
Na przestygniętym spodzie ułożyć jeżyny i na nie wlać masę twarogową. Dokładnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny. Włożyć do lodówki i dokładnie schłodzić.
Inspiracja: panitereska.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz