6 listopada 2014

Ciasto marchewkowe z kremem

Takie ciasta lubię: ciężkie, wilgotne, aromatyczne. Wykonanie nie powinno sprawić problemu nawet początkującym. Polecam na chłodne wieczory i ploteczki z przyjaciółką. Zainspirowałam się tym przepisem, ale zmodyfikowałam go: http://www.malacukierenka.pl/latwe-ciasto-jogurtowe-z-marchewka.html



Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczeni
- 1 pełna łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 duże marchewki

Wykonanie:
Połączyć suche składniki. Mokre składniki wymieszać. Składniki suche i mokre oraz marchewkę w jednej misce wymieszać. Ciasto będzie gęste, ale takie ma być. Piec w formie o wymiarach 15x33 cm około godziny w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Krem:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- cukier wanilinowy
- cukier do smaku
Śmietankę ubić, następnie na najniższych obrotach wmieszać serek. Dodać cukry. Chłodne ciasto przekroić i przełożyć połową kremu. Resztę kremu wyłożyć na wierzch i posypać wiórkami marchewki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz