8 listopada 2014

Kluski śląskie - najlepsze

Jakiś czas temu pierwszy raz robiłam kluski śląskie. Jestem zdecydowanym amatorem wszelkich tego typu dań, kocham pierogi, kluseczki, makarony, wszystko, co mączne. Prawdziwa ze mnie Słowianka ;) Ten przepis jest sprawdzony i warty wypróbowania. Świadczy o tym dziurka , która po ugotowaniu jest idealnie kształtna. Pyszne są z zasmażaną cebulką lub z mięsem i sosem. Przepis znalazłam kiedyś na TYM blogu.


Składniki:
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być te z zeszłego dnia, które nam zostały z obiadu)
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- łyżeczka soli
- mąka ziemniaczana

Wykonanie:
Ziemniaki muszą być ciepłe. Ugniatamy je na jednolitą masę. Wyrównujemy masę w naczyniu i robimy nożem krzyżyk tak, by powstały 4 części. Jedną wykładamy do osobnego naczynia, a na jej miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, by wyrównać do reszty. Odłożone ziemniaki wkładamy spowrotem do masy, dodajemy resztę składników i ugniatamy, aż masa będzie gładka. Formujemy niewielkie kulki, w środku robimy dziurkę palcem lub końcówką tłuczka.
Gotujemy wodę z solą. Do wrzącej wody należy dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w 1/3 szklanki zimnej wody. Kluski delikatnie wkładamy do wody i ostrożnie mieszamy. Gdy wypłyną na wierzch - są gotowe. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz