14 kwietnia 2015

Sernik z rosą/z łezką

To jeden z moich ulubionych serników i chyba wszystkim znany - sernik z charakterystycznymi złotymi kropelkami na wierzchu. Jest delikatny w smaku i konsystencji, elegancko prezentuje się na stole, więc jest idealny na wszelkie święta i uroczystości. Problemem może okazać się jednak tytułowa "rosa" tudzież "łezka". Tym razem się pokazała, ale nie zawsze uda mi się uzyskać taki efekt. Nie wiem, od czego to zależy. Poczytałam na ten temat w internecie i opinie są różne. Sernik po upieczeniu nie może za długo zostać w piekarniku, po upieczeniu ciasto należy schłodzić w chłodnym miejscu, ale temperatura pomieszczenia nie może być zbyt niska i długo mogłabym jeszcze wymieniać. Ja się po prostu zdaję na intuicję i tym razem się udało :)
Przepis kilka lat temu znaleziony w sieci:


Składniki na spód (duża forma):
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka (białka schować do lodówki)

Szybko zagnieść ciasto i wykleić na spodzie formy. Podpiec około 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

Składniki na masę serową:
- 1,2 kg twarogu półtłustego z wiaderka lub zmielonego co najmniej dwukrotnie
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego (łącznie 80 g proszku)
- 2 jajka
- 4 żółtka (białka dodać do pozostałych i schować do lodówki)

Wszystkie składniki połączyć dokładnie. Masa będzie rzadka, ale taka ma być. Wylać na podpieczony spód i piec w 180 stopniach 50-55 minut.

Pianka bezowa:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru

Białka ubić na sztywno i porcjami dosypywać cukru pudru cały czas miksując. Ciasto wyciągnąć po wyznaczonym czasie z piekarnika. Sernik lekko opadnie, a brzegi mogą być zarumienione i masa może się lekko kołysać. Ubite białka rozsmarować na serniku, wygładzić i widelcem lub grzebieniem do dekoracji zrobić rowki. Ustawić piekarnik teraz na 150 stopni i wstawić ciasto na 15 minut do zezłocenia piany, pamiętając, by jej nie spiec. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 15 minut, a następnie wyjąć i pozwolić wystygnąć w chłodnym miejscu. Później przechowywać w lodówce. 





2 komentarze:

  1. Kapryśna bywa ta rosa ;)
    Twój sernik wygląda wzorcowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 57 yr old Librarian Garwood O'Hannigan, hailing from Gaspe enjoys watching movies like Laissons Lucie faire ! and Metalworking. Took a trip to My Son Sanctuary and drives a Ferrari 250 GT LWB California Spider. Najwiecej artykul

    OdpowiedzUsuń