12 kwietnia 2015

Snickers

Z okazji Dnia Czekolady postanowiłam zamieścić przepis na najlepszego snickersa, jakiego kiedykolwiek miałam okazję próbować. Jest idealny pod każdym względem: zawiera aromatyczne orzechy arachidowe zanurzone w masie karmelowej, nie jest płaski, nie rozpada się. Jest przepyszny! 


Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 125 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Wylepić dużą formę.

Składniki na masę orzechową:
- 400 g orzechów arachidowych/ziemnych niesolonych, niesmażonych
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu prawdziwego
- 125 g masła

Wszystkie składniki wymieszać w rondelku i zagotować. Wyłożyć na przygotowany spód i piec w 180 stopniach około 20 minut. Ostudzić.

Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- aromat waniliowy wg uznania
- 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:
- 200 g herbatników maślanych
- 300 g czekolady mlecznej bakaliowej

Ugotować budyń: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą szklankę mleka wymieszać z mąką, żółtkiem i aromatem. Wlać do wrzącego mleka i mieszać energicznie, aż masa zgęstnieje i będzie gładka. Ostudzić. Masło ubić do białości, dodawać po łyżce budyń. Masę wylać na upieczony spód, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ściśle herbatniki. Czekoladę rozpuścić i wylać na wierzch ciasta.
Zainspirowałam się przepisem z bloga http://garnkinazielonych.blogspot.com.



Pogoda ostatnio zachęca do spacerów, więc korzystamy i pozdrawiamy słonecznie! :)






2 komentarze:

  1. Mmm, pysznie to ciacho wygląda :)
    U mnie niestety zimno straszliwie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I u nas pogoda się popsuła, a tak chciałoby się ciepłej wiosny!

      Usuń