28 listopada 2014

Leśny mech

To ciasto urzekło mnie swoim wyglądem i sposobem wykonania. Wcześniej nie miałam pojęcia o jego istnieniu, a teraz na pewno będzie często gościć na moim stole. Gorąco polecam ciasto na bazie biszkoptu ze szpinakiem, przełożone bitą śmietaną i udekorowane pestkami granatu. Smaki cudownie się komponują, a słodycz przełamuje granat. I nie ma co się obawiać o smak szpinaku, za którym nie każdy przepada - jest praktycznie niewyczuwalny! Potwierdzają to moi mężczyźni w domu, którzy z ogromnym apetytem zajadali się ciastem.
Moim zdaniem "leśny mech" może być ciekawą opcją na nadchodzące Boże Narodzenie ze względu na swoje unikalne zestawienie kolorów. Dziękuję Beatko za przepis :)


Składniki na biszkopt:
- 1 paczka szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 4 jajka
- 1 pełna szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
- 0,5 l śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru
- 2 śmietan-fixy

- pestki granatu (ewentualnie suszona żurawina, maliny, borówki amerykańskie)

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić na patelni i odcisnąć na sitku. Całe jajka ubić z cukrem. Powoli dolewać olej, ciągle ubijając. Następnie porcjami dosypywać mąkę. Szpinak łyżką delikatnie wmieszać do masy. Całość przełożyć do tortownicy (u mnie kwadratowa) i piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Odkroić wierzch biszkoptu. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i śmietan-fix. Na spód wylać masę, a na nią pokruszyć odkrojoną część biszkoptu. Wierzch ciasta udekorować owocami.


4 komentarze:

  1. bardzo interesujące ciasto :) bardzo lubię takie z dodatkiem warzyw

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywa nadają wilgoci i ciasto praktycznie nie wysycha leżąc nie przykryte. Mnie i tak to ciasto czaruje wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń