10 maja 2015

Babeczki z lemon curd

Zabierałam się do zrobienia tych babeczek chyba tydzień i to był błąd, ponieważ są szybkie do zrobienia i naprawdę smaczne. Na ciepłe dni jak znalazł, bo krem cytrynowy jest przyjemnie orzeźwiający!


Składniki na kruche ciasto (jest to dość duża porcja, u mnie starczyło na 15 babeczek o średnicy 6-7 cm i tartę):
- 440 g mąki
- 250 g zimnej margaryny
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka

Składniki razem zagnieść, uformować kulę i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu wylepić foremki, ponakłuwać widelcem i piec w 200 stopniach ok. 10 minut. 

Składniki na lemon curd (ilość na wypełnienie ok. 11 babeczek, radzę podwoić)
- 2 żółtka
- 50 g miękkiego masła
- sok i skórka z 1 cytryny
- 75 g cukru

Ponadto:
- 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady

Mus ucieramy na parze: do miski dodajemy żółtka, sok i skórkę z cytryny oraz cukier i miksujemy. Na początku na wolniejszych obrotach, a w miarę jak masa gęstnieje, zwiększamy obroty. Masa ma zgęstnieć i zbieleć. Teraz dodać miękkie masło i miksujemy 5-6 minut nadal na parze. Nadziewamy babeczki i ozdabiamy czekoladą.



Przepis na babeczki pochodzi z książki "Little Cakes & Mini Gateaux". Przepis na mus lemon curd poznałam na kursie "Kuchnia Europejska i obsługa przyjęć".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz