17 maja 2015

Jajko sadzone na zielonych szparagach

To moje pierwsze w tym roku szparagi, więc postanowiłam je przygotować w wersji minimalistycznej i klasycznej. Udało mi się kupić naprawdę zdrowe, jędrne i młode. Ostatnio przeczytałam wiele artykułów w internecie na ich temat, o tym, że są bogactwem minerałów i składników odżywczych, a przy tym ich kaloryczność nie przekracza 20 kcal w 100 g. Same zalety, a w wersji z jajkiem sadzonym (swojskim!) tworzą wartościowe danie.


Składniki:
- pęczek szparagów
- 2-3 jajka (w zależności od ilości osób)
- masło
- sól
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
- cukier

Przygotowanie:
Przyciąć końcówki szparagów (ok. 1 cm) i delikatnie obrać na długości ok. 2 cm od podstawy. Włożyć do garnka tak, aby główki ie dotykały wody, zalać wodą, dodać 2 szczypty soli i 1 szczyptę cukru, przykryć i gotować ok. 8 minut. Odcedzić. Na maśle usmażyć jajka tak, aby żółtko pozostało nieścięte. Delikatnie wyłożyć na szparagi. Polać odrobiną masła z patelni i oprószyć pieprzem.




Inspiracja: kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz