19 maja 2015

Młoda kapusta z koperkiem

Połowa maja kojarzy mi się z pełnią wiosny i przedsmakiem lata, ciepłymi dniami i posiłkami na świeżym powietrzu. W taką porę obowiązkowo przygotowuje młodą kapustkę, tylko teraz jest ona delikatna i najzdrowsza. Pasuje do każdego obiadu i dań z grilla. Po prostu palce lizać! Przepis dostałam kiedyś od mamy i nigdy go nie zmieniam.


Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 pomidory malinowe
- kawałek kiełbasy lub ulubionej wędliny
- garść koperku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu
- łyżka mąki
- olej

Kapustę drobno posiekać, wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody i podgotować. Posiekać cebulę i dodać do kapusty. Dodać ocet, który zaostrzy trochę smak oraz zapobiegnie zbytniemu rozgotowaniu warzyw. Teraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory i kiełbaskę (lub wędlinę) i całość gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany koperek. W tym czasie robimy zasmażkę: 2 łyżki oleju rozgrzewamy na małej patelni, dodajemy mąkę i podsmażamy. Wlewamy do gotującej się kapusty. Chwilkę gotujemy i podajemy. Należy pamiętać, żeby zbyt długo nie gotować, ponieważ chcemy zachować kształt warzyw. Wszystko powinno być miękkie, ale jednocześnie jędrne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz