21 maja 2015

Chałka prawdziwa z 6-ciu splotów

Najlepsza chałka drożdżowa na świecie to ta dopieszczona, wychuchana, zapleciona własnymi rękoma, bardzo pachnąca. Udało mi się taką zrobić dzięki niezawodnemu przepisowi mojej ciotki, rodowitej Kociewianki, i świetnej pani domu. Jeśli macie czas i ochotę na drożdżowe ciasto, to polecam tę chałkę. Wyśmienita ze swojskim masłem, ulubionym dżemem lub masłem orzechowym.


Składniki:
- 3,25 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 60 g cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 10 g suszonych drożdży
- 1 roztrzepane jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania

Wykonanie:
Mąkę przesiać z drożdżami, zrobić dołek i umieścić w nim resztę składników. Zagnieść ciasto tak, by było gładkie. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie szybko wyrobić, podzielić na 6 części i uformować 6 wałeczków:


Końcówki wałków połączyć ze sobą i docisnąć:


Prawy wałek przełożyć na lewą stronę i ułożyć poziomo, lewy wałek przełożyć na prawą stronę i również ułożyć poziomo w ten sposób:


Pozostałe cztery wałki rozdzielić po dwa i ułożyć w ten sposób:


Teraz lewy poziomy wałek ułożyć do dołu w stronę prawą:


Prawy górny wałeczek, który leżał po skosie, ale nie poziomy, przekładamy na lewą stronę i układamy poziomo:


I teraz zaczynamy zwijanie analogicznie, ale z prawej strony, czyli prawy poziomy wałek przekładamy w dół i delikatnie kierujemy na lewo (jak na zdjęciu poniżej). Następnie lewy skośny, który znajduje się na górze przekładamy na lewo i układamy poziomo. I potem zaczynamy znowu z lewej strony.


Zapleciona chałka wygląda tak:


Żeby upewnić się, że dobrze zapletliśmy chałkę, należy ją odwrócić. Powinniśmy otrzymać taki płaski warkocz:


Chałkę odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem i pieczemy 25-30 minut w 175 stopniach.


Jest to przepis na ogromną chałkę, więc spokojnie można podzielić ciasto na 2 części i upiec dwie mniejsze chałki. Moja upieczona wygląda tak:




2 komentarze:

  1. Czy ta chałka jest "włóknista". Próbuje znaleźć przepis idealny i wszystkie mi wychodzą jak zwykła drożdżówka.

    OdpowiedzUsuń