4 lipca 2015

Ciasto jogurtowe z czerwonymi porzeczkami

Takie ciasto daje spore pole do popisu, ponieważ możemy dodać do niego ulubione owoce i zawsze będzie smakowało inaczej, ale za każdym razem wyśmienicie. To jest jedno z moich ulubionych ciast. Jest mega wilgotne, ale nie zbite i ciężkie. Takie właśnie lubię najbardziej. A proporcje składników są idealne na dużą blachę. I wcale nie martwi mnie taka ilość ciasta - jestem pewna, że zniknie w ciągu jednego dnia :)


Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g jogurtu naturalnego
- 40 g budyniu śmietankowego (proszek)
- 1 szklanka oleju
- 0,7 kg czerwonych porzeczek (lub innych owoców)


Umyć porzeczki i osuszyć na durszlaku. Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę. Wlać olej i jogurt i delikatnie połączyć łyżką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Wsypać do reszty składników i wmieszać łyżką do ich połączenia. Masę wyłożyć równo w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać porzeczki i delikatnie wcisnąć w ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni i piec 45 minut do suchego patyczka.


Przepis pochodzi ze strony: http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz